Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Himno_de_la_República_Socialista_Soviética_de_Estonia I._A._I. Hospital_del_Mar Monte_(Alta_Corcega) Angel_de_la_independencia Asteridia Antonio_Ascari Antonio_Díaz-Miguel Movimiento_Libertad_de_Expresion Heteróptero Anwar_as-Sadat Arraya_2 Arthur_Baker Guettarda_uruguensis Argentan_(aleación) Helmut_Haller Heineken_Open_2009 Habitacion_23 Huevos_a_la_carlista Moulton_(Texas) Antonio_Piñuela_Ximenez Archipielago_Televisión Argilo Hemerotrecha_xena Anézcar Hypobleta Axioma_de_separación Anton_Rehmann Hecourt_(Oise) Muhammad_Hatta Anemone_nemorosa_subsp._trifolia I_begli_usi_di_città Hystricones_vagans Atriplex_ruderalis Horno_de_calor_seco Avenida_de_la_Ciudad_de_Barcelona Angels_advocate_tour Avión_de_entrenamiento Hrazdan_Stadium Andres_de_Najera Grupo_Vips Mirta_Yánez Gundula_Janowitz Arzúa_(La_Coruna) Monarquia_en_Canadá Articulo_Segundo_de_la_Constitución_de_los_Estados_Unidos_de_América Ministerio_de_Cultura_del_Peru Gueto Auditorio_Guelaguetza Hector_Marcó Grupo_Ítalo_Occidental_Subgrupo_Occidental Holmboe Athie Armando_Domínguez_Borrás Anemia_ferropénica

html map