Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Línea_182_(Interurbanos_Madrid) Majuelo Puntos_extremos_del_mundo Graphical_User_Interface Maria_Barranco Pterocarya_esquirollii Rechazo_social Reforma_energetica_(Mexico) Gonzalo_Santonja_Gomez_Agero Gonzalo_Romero_Paz Gradius_II MASH_(pelicula) Radio_Corazón_(pelicula) Lucent_Public_License María_de_los_Ángeles_Ortíz Michael_Cretu Marrón_(localidad) Manuel_Vicent Maratón_(Grecia) María_Lombardo_de_Caso_(Oaxaca) Metro_de_Bucarest RIAJ_Digital_Track_Chart Púchezh Mazar-e-Quaid Provincia_de_Nuristán Lőrinc_Szabó_de_Gaborján Premio_al_mejor_guión_(Festival_de_Cannes) Radionica_99_1 Marshall_Island_(Maine) Maria_del_carme_girau Manuel_Vázquez_del_Águila Millar_v_Taylor Gorka_de_Carlos_Garcia Mayaguana Grantecan Mario_Recordón Mapa_urbano Margaret_Baring Provincia_de_Islay Premio_Federico_Garcia_Lorca Mariano_Menor_Poblador Pteralopex Rafal_Sonik Manuel_Reina_Montilla Raul_Gorostegui Princesa_Luisa_de_Baviera Maisnières_en-Vimeu Procuraduria_Federal_del_Consumidor Maria_Gracia_Omegna Mijail_Ipolítov_Ivanov López_Fretes Reconquista_cristiana Quintanilla_Pedro_Abarca Mariposa_alas_de_pájaro Pál_Erdos

html map