Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Numea Peersia Paste Partera Nant_le-Petit Nodus_II Números_Kissing Piedra_de_la_elocuencia Paraleyrodes_proximus Platambus PR:CLM Pomarao Oscar_Lopez_Arias Phalaenopsis_amabilis_var_formosana Noctua_solaris Nikita_Petróvich_Panin Pinus_caribaea Parque_nacional_Tapo-Caparo Mónica_Sagrera Pola_Roy Pole_universitaire_de_Montpellier Paul_Aguilar Penino Officium_Palatinum Pepe_Carrol Orange_Range Museo_de_Parola Nuestra_Señora_de_la_Liberacion Picatoste Método_Clinico_Experimental Paul_von_hindenburg Namsen Perro_miniatura Olza_(Navarra) Pedro_Gomez_Barroso_(m._1390) Pinus_hirtella Papion_gelada Port_Norris_(Nueva_Jersey) Paxton_(Massachusetts) Nefele Placas_bases New_Model_Army Naranjilla Odenwalder_Fruhstückskäse Politicas Ochsenfeld Pagoli Phyllotreta_judaea Plaza_de_las_Catedrales_de_Zaragoza Papa_Lucio_III Peripia_meyeri Piolin_de_Macrame North_Perry_(Ohio) Paises_Bajos_en_el_Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_Junior Nicolás_Zrínyi

html map