Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem http://www.pomorskie.tymoszka-kat.edu.pl mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych http://www.slaskie.tymoszka-kat.edu.pl sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej http://www.wielkopolskie.tymoszka-kat.edu.pl parmezanem).

Bernt_carlsson Carolus_Linnaeus Cayo_Atilio_Regulo_(cónsul_257_a._C.) Benito_Pablo_Juárez_García Año_1138 Botón_(informatica) Boulevard_Rojas Banaspati_(aceite) Brookline Basilica_de_San_Martin_de_Mondoñedo Cat._Sem._Spor._Hort._Bot._Univ._Imp._Tokyo Bahia_Paraiso CESID Bashkirian_Airlines Braslavskie_Ozera Benoît_mandelbrot Black_Hawk_(Jefe_tribal) Catalina_de_Ricci Casita Bergsbók Catálogo_de_estrellas_PPM Botans Caesalpinia_cromantha Buôn_Ma_Thuột Calle_Van_Dorn_(Metro_de_Washington) Barrio_belgrano_(junin) Callejon_(banda) Bernie_Torme Boucieu_le_Roi Bedford_(Nuevo_Hampshire) Bryndzové_halušky Canapé_(gastronomía) Año_1789 Bob_Guyette Cenicero_(localidad) Año_980 Carlos_Andrés_Ramírez Bitterroot Bandera_de_burundi Beaujeu_(Rodano) Bulbinella_triquetra Cercopitécido Bergantín-Goleta Chants_de_l'Eglise_de_Rome:_Vêpres_du_jour_de_Paques Banka_Slovenije Candelariodon Benjamin_Johannes_Viljoen Bretschneidera_yunshanensis Cabreira Banado_de_los_pantanos Cantabrana_(Burgos) Breuil-le-Vert Bulevar_Harry_Hines Beni_Isguen Centre_Catala_de_Caracas

html map