Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Facultad_de_Ciencias_(Universidad_Nacional_Autónoma_de_México) Estadio_Mundialista_Malvinas_Argentinas Essien_Mbong Elkton_(Minnesota) Estado_Soberano_de_Cundinamarca Estacion_de_Recajo Ejea_de_los_Caballeros Faro_Aereo_de_Rincón_del_Bonete Exposición_del_Sesquicentenario Francesc_Casanovas_Martí Fortín_Sargento_1_Leyes Expiacion_(religion) Escudo_de_Tarragona Escala_de_Mohs Epipocus_tibialis El_Haragán_y_Compañía Escudo_de_Condado_de_Lääne_Viru Estándar_de_Interfaz_de_Montaje_VESA El_Sueño_de_Morfeo Felipe_Sánchez Experimento_de_Robber's_Cave Felicidad_y_Perpetua FIA_GT Eucalipto Felix_Cuevas_(estación_de_Metrobus) Egg_Island El_barbero_del_Papa Escuela_Tecnica_Superior_de_Ingeniería_Industrial_de_Malaga Erik_Björnsson Enero_de_1980 Evolucion_demografica_de_España_en_la_epoca_precensal El_Brull Fernando_Gonzalez_Delgado El_Villarejo Encia Ermita_de_Nuestra_Senora_de_la_Concepcion Esterri_d'Àneu_(Lerida) Enseñanza_primaria El_Sobrante_(California) Emiliana/_Ahora_te_toca_a_ti_minero Emperador_Tenmu Edward_II Florencio_Randazzo Euterpe_petiolata Escudo_de_armas_del_Rey_de_España Elnur_Məmmədli Fabrica_de_ceramica_Loebnitz Felipe_Stanhope_de_Chesterfield Ferecetotherium Ferdinand_freiherr_von_richthofen Esteban_Suárez Estacion_José_Maria_Bosch Estilo_jonico En_el_lado_de_la_vida El_Amarejo

html map