Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Babi_Yar Carniadactylus Carex_rigens Centro_de_reprocesado_de_La_Hague Carabo_lapón Bertsch-Oceanview Castillo_japonés_de_Suncheon Calco_de_expresión Bantón Cerastium_alpicolum Batalla_de_peteroa Cactácea Bél. Bloques_economicos Bórovo Boucher_de_Perthes Batalla_de_cojedes Bellum_Asturicum Bar_El_Cairo_(Rosario,_Argentina) Centrolene_litorale Bujanda_Sarasola Basilica_de_Notre_Dame_de_Saigon Chachalaca_colombiana Capsulas_Fenix Bubespitzle Año_631 Besa_Kavajë Cayos_Francisqui Batalla_de_El_Alamein Butterscotch Años_210_a._C. Bayacas_(Orgiva) Bevéziers_(Q179) Carlos_Fité Baránovka_(Lázarevskoye,_Sochi,_Krasnodar) Años_1280_adC BackupHDDVD Chapín_de_reina Calle_Fulton_(linea_de_la_7ª_Avenida–Broadway) Barón_de_Entenza Cephalophyllum_rangei Carlos_Herrera Cantidad_de_luz Brookfield_(Nueva_Jersey) Barentin_(Sena_Marítimo) Baudinia Castillo_de_la_Peña_de_Martos Bibliomancía Bremen-Verden Ceropegia_fusca Belén_de_Sárraga Cebrián Barbaíja Beauvais Campeonato_Mundial_de_Ciclismo

html map