Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Rhinoderma_darwinii Fruta_de_la_Pasion SF_Tagesschau United_Tampere Triplete_de_Ruth_Aaron Relámpago_(D-39) Union_City_(Tennessee) Frente_de_Liberacion_de_la_Tierra SETHERIAL Tribunales_de_Cuentas García,_Nuevo_Leon Rhopalocarpus Trenzado_manual_con_lazos Gerardo_Amarilla Municipio_de_Moltke Rey_en_Prusia Roberto_Trashorras Rye,_Nueva_York Iglesia_de_Santo_Domingo_de_Silos_(Soria) Garcia_Ximenez Gin_and_Juice Uropoda_capensis Represa_de_Urugua-i Municipio_de_Cotton_Grove_(condado_de_Davidson,_Carolina_del_Norte) Municipio_de_Litchfield_(Pensilvania) Resistencia_eléctrica_de_Planck SEPES Union_Club_Deportivo_Burlades Museo_Arqueologico_R_P_Gustavo_Le_Paige_S_J. Roma_clasica Free_(cancion) S-adenosil-L-metionina Gioia_ornata VIDENA Un_Buen_Ano Municipio_de_Taylor_Butte_(Dakota_del_Norte) Free-Born Gobernantes_de_Togo U-5_(1935) VFAT Musculo_esfinter_del_iris Municipio_de_Jasper_(condado_de_Crittenden,_Arkansas) G.Lindb. Richard_Fliehr,_Jr. Fresones_rebeldes Una_rosa_de_francia Rodrigo_Pessoa George_Foreman Turrebarriu Muntada_Al-Zeidi Rio_Llares Rouvray_Sainte-Croix Tupolev_20 Roberto_Challe Iglesia_pentecostal

html map