Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://fashionistki.pl/matylda-kozakiewicz-segritta-przebrana-za-matke-boska-karmi-dziecko-piersia-na-okladce-ksiazki/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://fashionistki.pl/jessica-mercedes-kirschner-jemerced-ambasadorka-zalando-beauty/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://fashionistki.pl/maxmodels-na-androida/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

El_primer_beso Estoy_en_la_banda Estado_Plurinacional_de_Bolivia Estadística_parametrica Empeine Fernando_i_de_las_dos_sicilias El_rey_león_3 Eeuu Elecciones_generales_de_Zambia_de_1973 Farminhão Emperador_Wu_de_Qi_del_Sur Estación_Villa_Huidobro Figura_de_pie_en_tres_modulos Esteban_Bocskai Erythrobapta_variicornis Francisco_Bolívar_Zapata Estadio_Dinamo_(Bucarest) El_sentido_de_la_vida Estación_de_Vilanova_de_la_Sal Estacion_de_Batan Estación_de_Corseaux-Cornalles Estado_de_bacares Enrique_VII_de_Francia Explosivo_D Elecciones_generales_de_Noruega_2001 Everything_Everything Elecciones_Autonomicas_del_Pais_Vasco_de_1984 Francesco_Battaglioli Elleanthus_hymenophorus Escritura_(lingüistica) Embalse_de_gaitanejo Eric_White Francia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Oslo_1952 Federico_I_de_Württemberg Florecimiento_del_genero_periodistico_en_España Eleusine_rigidifolia Estándares_MARC Efrén_Viera Embajadores_de_España_en_la_Argentina Federacion_de_Baloncesto_de_Bielorrusia Federico_Etxabe Estacion_de_Elche_Carrus/Elx-Carrús En_vivo_y_ruidoso Euphorbia_squamigera_subsp._margalidiana Edwards_AFB_(California) Eupomatidina Estudio_Op._10,_nº2_(Chopin) Estamos_todos_bien Federación_Nacional_de_Colegios_Oficiales_de_Médicos El_cartel_(serie_de_television) Eduardo_Pereiras_Hurtado Energeticos Exagono Envejecimiento_de_la_población_en_Japón Forspjallsljoð

html map