Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Peltophryne_fluviatica Paris_Saint-Germain_Football_Club Pablo_E._Arguindeguy Onobrychis_peduncularis_subsp._eriophora Playa_de_usgo Navomorpha Police_Woman Peliculas_de_2005 Museo_etnológico_de_Pego Peliculas_de_1993 Necrópolis_paleocristiana_de_Pecs Noé_Calleja_García Parque_El_Calvario Pito_del_Rocío Música_litúrgica Ononis_natrix_subsp_inaequifolia Ofensiva_del_Ebro Music_Appreciation_Hour Myrmoderus_loricatus Pista_de_hielo_de_Pyongyang Polistinae Olga_Aleksandrovna_Románov Nowy_Dwor_Krolewski Pilocereus_engelmannii PR:ATRAD Pena_de_Alajar Pocket_Monsters_Diamante,_Perla_y_Platino_La_Pelicula:_Hacia_la_superación_del_Espacio_Tiempo Neptuno_(1814) Opuntia_yanganucensis Pagano_hebreo Paralelo_50_Norte Naturalismo_literario Nación_soberana Método_para_la_lipofucsina PJ_Harvey Poritrin Neza_86 Orozco_(Málaga) Pedro_Luis_Beltrán Nicolás_I_(Papa) Nervio_olfativo Piel_Naranja...años_después Oscar_1944 Pena_(desambiguación) Pedro_Hernán_Freeman_Caris Pablo_Sarabia Nap_Lajoie Muy_Antigua_Venerable_y_Dominicana_Cofradia_Penitencial_y_Sacramental_de_la_Santa_Vera-Cruz,_de_Nuestra_Senora_Madre_de_la_Iglesia,_del_nino_Jesús_y_de_la_Resurreccion_de_Cristo_(Palencia) Paises_por_Indice_de_Desarrollo_Humano Neil_Francis_Tennant Platyschkuhria Oz_(Daniel_Ozbourne) Ozaín Nesles_la-Vallée Ochotona_muliensis

html map