Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Jochanan_Vollach Jelly_Jamm Las_gatitas_y_ratones_de_Porcel Lenguas_íbero_romances Juegos_Olimpicos_de_1984 Leguminosae Leia La_Chica_de_C.I.P.O.L. Khmelnitsky Lehman_college Linea_126_(EMT_Madrid) José_de_Fábrega Irma_Josefa_Gamundi_de_Amos Juan_Alvarez_Romero José_Bono Junior_Fernándes Lake_Bronson La_Chiquilla José_de_Jesus_Macías_Delgado Kim_Cesarion Karacaoglan Lerone_Clarke La_Dinoaraña Isumi_(Chiba) Jem_Mace LM35 Kuronezumia_pallida L_A_V._Venta_de_Baños_Leon_Asturias La_Robine_sur-Galabre Liaobei Lista_de_capítulos_de_Himitsu_no_Akko-chan Liliáceas Iñaki_Azkuna Landibarre Las_aventuras_de_Tom_Sawyer_(película_de_1938) Kirite Krishna_(río) L'Île_Bizard_Sainte-Genevieve Joao_Roberto_Marinho Javier_Gonzalez_Rodríguez Judio_mesianico Jean-François_Mattei_(político) Knysna KC-97_Stratotanker Kriminalpolizei Linea_nigra Interestatal_15_en_Arizona José_Ibañez_Martín Ksenia_Godunova_de_Rusia Juan_E.Pivel_Devoto Linea_70 Janos_batsányi Jose_Eugenio_Hernández Kronfleisch Joaquín_Albarran_y_Domínguez

html map