Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Margarita_Capeto Mauro_Rodríguez Manuel_Ramon_Alarcon Línea_Nanboku Grevillea_maccutcheonii Ramal_Parana_-_Basavilbaso_-_Concepcion_del_Uruguay Raul_Pompeia Prospect_(Oregon) Ramón_García_Sanz Mielofibrosis_con_metaplasia_mieloide Ray_Suen Red_de_Universidades_Anáhuac Maria_Gaetana_Agnesi Louplande Quinto_Servilio_Prisco Maremotos Rebelion_Jordanista Gossypium_arboreum Meadow_Glade_(Washington) Quiero_mi_fiesta Los_últimos_días_del_disco Mark_Draper Radio_Televisión_Castilla_y_León,_S_A. Gran_Premio_de_Francia_de_1957 Marie_Georges_Picquart Gonzalo_Sanchez_de_Lozada Matsya-puraṇa Manuel_Lama_Jimenez Lullabies_to_Paralyze Raúl_Fernandez Granby_(Quebec) Metallapoderus_rubicundus Puente_Centenario Prima_(animal) Loxodromia RJOA Mikolaj_Sep_Srzarzynski Martini_Racing Gobionellus_daguae Ramon_González_de_Amezua Mario_Đurovski Raíz_(matemática) Mamas_&_Papas Puerco_espín Martín_Buscaglia Maximiliana_venatorum M49 Proyecciones_D_R_F_E. Megarachne Lois_(León) Golfo_de_san_lorenzo Gonzalo_Fernandez_Castano Mecanica_de_fluidos_computacional Rafael_de_floranes Greco-romana

html map