Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bonne_Nuit_Ma_Chérie Azula Charadrius_vociferus Azul_púrpura Carlos_Yusta_Rojas Blechnum_vestitum Blanca_Garcés_de_Pamplona Camerún_(república) Chamela Camellia_reticulata Bayoneta_(conexion) Bell_Modelo_409 Caín_y_Abel_(mito) Barrio_Libertador Barrios_Los Carbayón_de_Valentin Cedacillos_pintados Buscando_desesperadamente_a_Susan CP_Serie_3400 Castañares_de_Rioja Casamata Carvalhal_Benfeito Bala Carlos_Juan_Bernadotte Centro_de_Enseñanza_Técnica_Industrial_CETI Campana_de_Salaverry_contra_Santa_Cruz Baudinard_sur-verdon Berry_van_Aerle Bianca_beauchamp Batalla_del_cabo_machichaco Brian_Bonsall Canales_Wii Batallon_mackenzie_papineau Brey_et_Maison-du-Bois Cancel Cerveza_Salva-Vida Carlos_Pujol Año_438_adC Calidón_(mitología) Carlos_Federico_Sáez Campanula_van-houttei Carlos_Restrepo_Isaza Champrond_en_Perchet CC_11 Cañón_antitanque_Tipo_94_37_mm Barril_equivalente_de_petróleo Benthamistella Casa_Cravero Campanula_hastifolia Carlos_Zuñiga_Figueroa Campeonato_de_Clubes_de_la_CFU_2007 Brigada_Investigadora_del_Crimen_Organizado Calle_Jay–Borough_Hall_(estación) Cantón_de_Pau_Est Beata_Inés_de_Benigánim

html map