Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Conophytum_apertum Chassey-les-Scey ASPAC_FC Al_Qahirah Claudio_Guzmán Circuito_de_Albert_Park Alacuás_(Valencia) Vilamartin_de_Valdeorras Vinos_estadounidenses Condado_de_Coryell_(Texas) Aaron_Neville Acalypha_spicata Acanthinus_umbilicatus Chris_Isaak Abraham_Mapu Vidas_de_los_personajes_literarios_y_cientificos_más_eminentes Aguilera_Cerni Cneo_Pompeyo_el_Joven Yanina Conflicto_Ecuador-Perú Aeródromo_de_La_Calderera Abu_Rayhan_Biruni Condado_de_Crockett Yevgeni_Slutski Yquelon Abrochis Cinnamomum_parthenoxylon Cifras_historicas_de_poblacion_judía Comunidad_de_Villa_y_tierra_de_Andaluz A_garhi A_Kind_of_Magic_(cancion) Comedia_negra_(cine) Veiras_Nora Clasificacion_de_Concacaf_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2010 Acuario_de_georgia Cocina_bulgara Advanced_Research_Projects_Agency Victor_Bailey Condado_de_Delta_(Michigan) Alejandra_Gils_Carbo Valdevacas_de_montejo Yosemite_National_Park Vicente_Fernández Accipiter_brachyurus Valle_de_Orcia Adonis_dentata_subsp._intermedia Aeropuerto_internacional_de_nouadhibou Airphil_Express Ygrámul_el_Multiple Colegio_Mayor_Cerbuna Afelio_Verde-Ramo Colongitud_selenográfica X:_Mas_Alla_de_la_Frontera Acorazado_alfonso_xiii Vuelo_262_de_Malev

html map