Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Calluna_pyrenaica Camino_La_Polvora Bajo_(desambiguación) Cabucu Baño_árabe_de_la_plaza_de_la_Paz_(Ceuta) Bingo_Smith Ceratispa_papuensis Butorides Calle_190_(linea_de_la_8_Avenida) Brownleea_nelsonii Biblioteca_de_la_Universidad_de_Peradeniya CA_Fenix Blechnum_laevigatum Batalla_de_tamarón Batalla_de_las_Piedras_(1863) Año_1198 Bessais_le-Fromental Buraco_das_Araras_(Mato_Grosso_del_Sur) Bullhead_(Dakota_del_Sur) Cascada_de_Sangan Blood_Hound_(manga) Baliosus_holtzi Caldas_de_São_Jorge Bandera_de_la_URSS Catedral_de_Cordoba_(Espana) Beatrice_di_Tenda Carlina_corymbosa Bula_de_Gniezno Benjamin_González_Roaro C_O_P Campeonato_Mundial_de_Ajedrez_1886 Castelpizzuto Base_Presidente_Pedro_Aguirre_Cerda Canna_xalapensis Boppin'_the_Blues Blood_in_my_eye Azuebar Blanka_vlasic Castilleja_payneae Calle_50_(linea_de_la_7ª_Avenida-Broadway) Carolus_Linaeus Bartolomé_García_de_Nodal Bandera_del_estado_Anzoátegui Barros_(cantabria) Birmingham_City_LFC Bessede-de-sault Bartolomé_vicente Caluma_(canton) Carlos_Blanco_Castañón Campaña_de_los_Seis_Dias Branchville_(Virginia) Barazimbar Canis_lupus_beothucus Champagnac_le_Vieux Bayenghem-lès-Seninghem

html map