Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni http://swiat-kobiet.pl/kurtki-ze-sztucznego-futra/ włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (http://swiat-kobiet.pl/teczowe-swetry-popraw-sobie-humor-jesienia/ penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z http://swiat-kobiet.pl/moje-inspiracje-ubrania-z-lureksu/ owocami morza lub z pesto.

Angel_Casimiro_de_Govantes Guillon Herrin Guerra_Civil_de_los_Estados_Unidos Antimelatoma_benthicola Houyhnhnms Honinbō Arquino Gy-les-Nonains Gymnomyza_viridis Henríquez_de_Jorquera Gusano_medidor Großadmiral Monte_Cook ISO_3166-2:JP Antología_latina Hyōgo_Japón Générest Angela_Luzdivina_García_Fernández Antipolis Archidiocesis_de_Valladolid Hydrus Huevos_de_vigilia Guido_Mazzoni Halgerda Mortadelo_y_Filemon_-_Robots_bestiajos Ayudante_de_campo_(milicia) Aníbal_''Pichuco''_Troilo Hampden_(Dakota_del_Norte) Historial_de_la_Segunda_Division_B_de_Espana Ankesenpaaton Apophylia_nila Huawei_G6600 Arvicanthis_niloticus Archiórgano Azarolus_crataegoides_var._torulosa Mount_Lebanon_(Luisiana) Modelo_de_independencia_binaria Anexión_a_España Guerras_de_Lombardía Mora_moro Arnele_Avenue_(línea_verde) Hakea_dactyloides Mordellistena_graciliformis Apache_Cayenne Années_de_Pèlerinage Angirasas Monasterio_Alejandro_Nevski Aphelandra_nitens Monica_Rincon Idioma_chimariko Harlingen_Consolidó_El_Districto_Independiente_De_la_Escuela Hirundo_nigrita Astoria Hemosiderosis_pulmonar_idiopatica

html map