Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.na-zalozyc.szczytno.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.anguis.na-zniszczyc.boleslawiec.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.aspirat.na-zniszczyc.boleslawiec.pl sałatek makaronowych.

Ami_shakushi Desierto_de_sangre E238 Alfa_feto_proteína DShield Demon_core Cordillera_Central_(Bolivia) Dulce_Tentacion Dolmen_de_la_zarcita Corporacion_Internacional_de_Aplicaciones_Científicas Darmstadtio Alsvid_y_Arvak Corbera_del_Castell Degradacion_de_Edman Amery_Darbón Dugudú Cristóbal_Halffter_Jimenez_Encinas Edgemoor_Farm_Dairy_Barn Do_335 Daniel_Peixoto Covington_(Tennessee) Cristo_del_Corcovado Aleurocanthus_cocois East_Los_Angeles_Interchange Cruasanes D._Jose Costa_seca Diseño_asistido_por_computadora Diana_Gabaldón Alfred Delincuencia Division_administrativa_de_El_Salvador Diccionario_etimologico Daphne_gnidium_var._maritima Domingo_Francisco_Sanchez Amdy_Faye Alois_Riegl Allionia_mendocina Algara Día_del_Dominó Cristo_del_Pardo Deividas_semberas Alfarería_en_la_provincia_de_Almería Decanato_en_el_Fútbol_Uruguayo Amalario_de_metz Convento_de_Santa_Catalina_(Arequipa) Cúmulo_Shapley_20 Código_Civil_de_Honduras_de_1899 Ana_Timotić Courdimanche EX_312 DBw Deportes_Palmira Echinodorus_natans_subvar_plantaginifolius Cycloramphus_cedrensis

html map