Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

José_López_Rubio_y_Herreros La_Celle_(Var) Kompung_Cham Italia_34 Jose_Antonio_Torroja_Cavanillas Joaquín_Barraquer_Moner José_Belloni Juan_Domingo_Zamacola_y_Jáuregui Lehon Jose_Bañon_Gonzalvez Joan_de_Tournai Juan_Abello Keroseno Justicia_Espada_Acuna Juno_First Kabylie Juan_Pablo_Forero Libro_álbum Jesús_Rabanal Jorge_Montenegro Instituto_de_biocomputacion_y_física_de_sistemas_complejos Inyeccion_de_firmes Lisle_en_Rigault La_marsellesa Limnitis José_Antonio_Ibáñez-Martín Kuznica_Kacka Juan_Peset_Aleixandre Las_tentaciones_de_san_Antonio_(Grünewald) Josu_Anuzita_Alegría Laguna_de_taravilla Javier_Azpeitia Instituto_de_Astrofisica_de_Andalucia José_Antonio_Coderch_de_Sentmenat Jon-Claire_Lee Jose_Hernandez_(subte) Koutammakou LRCV Lacarry_Arhan-Charritte-de-Haut Juan_Manuel_Fernández_Pacheco_y_Zuñiga Limitador Lista_de_estadios_de_Venezuela Leonor_de_viseu Justicia_universal Julio_Fuller José_Delgado_Pepe_Hillo Investigacion_científica_reprimida_en_la_Union_Soviética Limnocassis_boroveci Jopo_de_zorra John_Bach Jingikan Jorge_Ulloa Jose_Antonio_Pascual Jeffrey_Goldblum Instrucciones_de_kagemni

html map