Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Bartok_el_Magnífico Catapum Carta_de_la_Cosa Brian_G._Marsden Champoton_(rio) Bagé-le-Châtel Cayo_Chapel Bhīshma Cardenal_pardo Cetociclohexano Britzelm. Babarobot Bergantin_balcarce Carlos_Fernandez_Lopez_Valdemoro CN_Marcílio_Dias Calle_Pacific_(línea_de_la_4_Avenida) Caacupé_(Paraguay) Bashir_Abdel_Samad Bsh_electrodomésticos_espana Brđani_(Brus) Bandera_de_la_Confederación_Peruboliviana Cajiz_(Velez_Malaga) Bareilly Campanula_rotundifolia_var._balcanica Bromal Bayerische_Flugzeugwerke_AG Broussaisia Cartel_de_diálogo Castilleja_de_Guzman Año_1896 Cerchanotus_jelineki Chaetocnema_confusa Catedral_de_Santa_Fe Carlitos_Almánzar Boys_and_Girls Catasetum_pileatum_var._lindenii Carta_Europea_de_las_Lenguas_Minoritarias_o_Regionales Bigger Basílica_de_Santa_Giulia Cabildo_de_La_Palma Betoncourt_lès-Brotte Camara_de_Senadores_de_Uruguay,_Legislatura_XLIIIa_(1990-1995) Caliche_(linguística) Caballo_viejo_(telenovela) Boiling_Springs,_North_Carolina Bangkok_United_FC Barrera_de_potencial Cañon_del_Atuel Benito_de_aniane Calle_Víctor_Lamas Bogish_Brand_Entertainment Blarina_hylophaga Basilica_de_Nuestra_Señora_de_Itati Bulletin_du_Jardin_Botanique_de_l'Etat Cereus_forbesii

html map