Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Batalla_de_gévora Beto_Velez Changy_(Loira) Bertrand_de_saissac Campeonato_FIBA_Américas Centro_Simón_Bolívar Bishop_(Georgia) C_D_Zarauz Bethel BhagaBhadra Casa_de_osambela Care_Bears:_Journey_to_Joke_a-lot Bituima Beaumetz-lès-cambrai Batalla_de_Tocarema Bromus_kerkeranus Batalla_de_sarıkamış Cerro_Largo_(desambiguacion) Chanceaux_pres_Loches Carlos_Rey Bandera_de_Mérida_(Yucatán) Chalaroderma_ocellata Bremek. Campeonato_de_Primera_División_1923_(Argentina) BFCA Balliquillo Batalla_de_singapur Azout_(cráter_lunar) Bushido_Blade Castillo_de_Grésillon Batalla_de_Issos Canal_Alto Barrio_arroyo Batalla_de_Arapey Centroderecha_politica Carlo_Galetti Banderillas Bernardo_de_Sahagún Bhupathi Bomba_bomba_de_agua Cafe_con_aroma_de_mujer Barbara_Brown Barquisimeto_Top_Festival Catedral_del_Sagrado_Corazón_(Pueblo) Biomecanica Biblioteca_Pública_de_Austin Blabera_obscura Bái_táng_gāo Bergantín_Nuestra_Senora_de_Aránzazu Biscutella_leptophylla Beskides_occidentales Blomia Big_Bear Cantón_de_Montfort_l'Amaury Chanel_Nº5

html map