Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

La_cocinerita_/_El_cigarrito Johann_bernhard_fischer_von_erlach Juan_Pi Isla_Misión Kalle_Kriit José_Manuel_Cruzalta Kim_Jung_Woo José_Diaz_Casariego Keita_Baldé_Diao Juan_Ladrillero La_Torre_(álbum) Juan_Blanco Lepiniopsis La_Canea_(unidad_periférica) Klemme_(Iowa) João_Barbosa Katsuji_Morishita La_asombrosa_excursión_de_Zamba_en_el_Cabildo Irc-Hispano La_tumba_(novela) La_Lande_sur-Drome Iulius_Firmicus_Maternus Kazuhiro_Nakamura Lago_de_Schwerin Joaquín_(padre_de_María) Lily_of_the_valley Irena_Szewińska Le_Diable_Blanc Isotes_dimidiatipennis Jesús_Agustin_Castro Jacques-Julien_Houtou_de_Labillardière Las_aventuras_de_Pete_y_Pete Jugo_de_soja Kingsey_Falls Leonardo_Jara Instrucciones_de_Dua_Jeti Lira_Maltesa Juan_Jose_Echeverría José_Luis_Pérez_Caminero K_K_Downing Letea Isla_de_Lolland Linea_155_(Interurbanos_Madrid) Lago_Poopo La_película_de_Tigger Karate_do Jardín_Botanico_Ártico-Alpino_de_Tromso Jonas_Malheiro_Savimbi Joan_cadevall_i_diars Jerónimo_Pujades Instituto_de_Nutrición_y_Tecnologia_en_Alimentos_de_la_Universidad_de_Chile Libro_de_Thot Jose_Ines_Chavez_Garcia Kettering_Town_F_C La_Grande-Résie

html map