Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Oximetolona Museo_de_arte_de_la_universidad_nacional_de_colombia Parka_(banda) Ni_Chana,_ni_Juana Ojo_panóptico Nuevo_Leon_(estado_Mexico) Pedro_de_urdimalas Perfumes Pildoras_zorreras Nikita_(desambiguación) Nuestra_Senora_de_Andacollo Pezomantis Pochero Nacho_Martín Patterson_Heights_(Pensilvania) Pekmez Panuco_(rio,_Mexico) Piscina New_York_Knickerbockers_Base_Ball_Club Pluviografo NPOV Ocírroe Palau_de_Gel Patrimonio_(Córcega) Paul_Martin_(politico) Olaf_Wildeboer Pantano_y_presa_de_Los_Rabanos Patricia_Chávez Mycetophagus_arizonicus Poesía_china Nestor_clausen Pacaca_(Costa_Rica) Polgar Pellicciotta Pascualgnathus Nóctulo_común Portero_electrico Ophrys_x_flavicans Myrceugenia_grisea Piero_de'_Medici Parada_307_(EMT_Málaga) O_Henry Partido_General_de_los_Trabajadores Padre_Hurtado_(Chile) Open_Bravo Ockham_(Surrey) Norberto_Castanón Plaza_Roma Nicole_Richie Oratorio_de_San_Felipe_Neri_(Cadiz) Pierre_Paul_Royer_Collard Novosvobodnaya Paz_de_las_Damas Ononis_campestris Pleomele_aloifolia

html map