Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

I_Close_My_Eyes Hisaya_Nakajo Arcos_de_Valdevez Hidrato Motor_Volvo_D5 Helena_Valley_Northwest_(Montana) Andrei_Aleksándrovich_Fiódorov Helicóptero_utilitario Angel_Lascurain Arnold_Line_(Misisipi) Guerra_quimica_y_biológica Antonio_Casal Héctor_Zayas_Chardón Austria_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atlanta_1996 Andréi_Solomatin Motori_Norinaga Ananda_Shankar Austria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Múnich_1972 Homosexualidad_en_Arabia_Saudí Homaloptera_yunnanensis Guerras_de_independencia Ascorbato_cálcico Hakurozan_Yūta Aras_(Navarra) Avión-X Gronovius_imperalis Morfología_matemática Guajava_benthamiana Historia_del_futbol_en_la_Comunidad_Valenciana Aspredinidae Mukawwar Arrio_Antonino Mordella_limbata Archidiocesis_de_Mérida Miredo Montagny-les-Beaune Atlético_El_Vigia_FC Hoces_del_Río_Riaza Gánster_americano Herm_(Landas) Monacita-(La) Handley_Page_Halifax Asociación_de_Tenistas_Profesionales Hispania_romana Mokole Harry_Potter_and_the_Deathly_Hallows_Part_1_(banda_sonora) Hidetoshi_Nakata Hopea_chinensis Monedas_de_euro_de_Mónaco Anthony_Esolen Aquiles_en_Esciro_(Coppola,_P) Moon-sur-Elle Hemibagrus_nemurus Arzhal Antonio_Attolini_Lack

html map