Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Autoapreciacion Han_(feudo) Aspersor_inverso Haageocactus Heraldica_municipal_de_Huelva Géant_(hipermercado) Ara_ambiguus Haohmaru Arrondissement_de_Dreux Mirni_(oblast_de_Arjángelsk) Hotel_ambos_mundos I_Call_your_Name_(álbum) Antonieta_Abensur_Zambrano Arrancasapos Modulación_en_las_telecomunicaciones Azay_le-Brûlé Azerbaycan_televiziya Humerieuopsis_parvoarmatus Andorra_Club_de_Fútbol Historia_de_los_ferrocarriles_españoles Hospital_de_la_Misericordia_(Madrid) Mont_sur-Courville Astronomía_gamma Ausjal Antonio_Landeta_y_Álvarez-Valdes Misión_de_San_Juan_Capistrano Guarico_(estado) Arístipo_(tirano) Husejinovic I-25_(submarino) Area_Fundacional Halloysita Annunciazione_di_Cestello Horas_valle Herpesvirus_Humano_8 Arteria_gastro_omental_derecha IIª_Brigada_Aérea_de_la_FAA Aurelio_Tello Austrian_airlines Munecas_de_porcelana Aristolochia_californica Género_animalista IWRG_Junior_de_Juniors_Championship Hans_Siemsen Associacao_Desportiva_São_Caetano Historia_de_Dresden Montufar Antonio_Moro Arbol_de_los_pastores Héctor_Cámpora Autopista_Ruta_del_Pacífico Mogiphanes_glauca Hitchcock_(Dakota_del_Sur) Anthony_Bourdain:_No_Reservations Arsy

html map