Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Vallejo_Najera Condado_de_Goshen_(Wyoming) Condado_de_Westmoreland_(Pensilvania) Vicente_Castro_(Parrita) A_Nation_Once_Again Condylidium Via_Labicana Châtel-sur-Montsalvens Aechmea_fasciata_var._pruinosa Vs_19 Abanicar Zé_Povinho Cinnamomum_porphyrium Acueducto_del_Gier W_W.F. A_T_V Vértigo_Extremo Compania_Arrendataria_del_Monopolio_de_Petróleos_Sociedad_Anonima Absolutamente_Quilapayún Academia_d'a_Luenga_Aragonesa ATP_de_Acapulco Chile_en_los_Juegos_Paralimpicos_de_Salt_Lake_City_2002 Achmed_sukarno Aclou Windows_Media Actas_de_Navegación WBC_Latino Citrus_hystrix Adriano_Bispo_dos_Santos Charles_Francois_Lebrun A_Rua_de_Valdeorras Aeropuerto_Internacional_de_las_Islas_Caimán Aguilar_del_rio_Alhama Yunagi_Union Al_Minaa_Basora Congo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012 X_11 Chile_Timpichile Chicharito Clima_xerotermico Colegio_Pío_Latinoamericano Vianes Volturno_Sporting_Club Ahedo_(Cantabria) Agco Zona_con_necesidades_de_transformación_social Conquista_de_chile Circle_(Alaska) Wilson_Gutiérrez A_nation Vouillers Alejandro_"Jano"_Schmitt Vesvres Alcapurria Vilelas

html map