Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Plutón Pismanta Parachiloglanis_hodgarti Paro_de_cocaleros_en_Aguaytía_de_agosto_de_2010 Oncorhynchus_keta Oncidium_dielsianum Ongayo Pere_Lembri Países_occidentales O_Lenero Oak_Grove_(Oregón) Poecilodryas_brachyura Pacific_Ten_Conference País_emergente_(desambiguación) Nel_blu_dipinto_di_blu Museo_etnografico_y_arqueologico_(Coy) Pedro_Carrillo_de_Huete Pancarta Orden_de_san_Benito Pajet Peugeot_407_Coupé Parque_nacional_de_Ruma Palacio_Irarrázabal Perdon_(canción) Pedro_Sala Polyerata_lactea Operación_Upshot-Knothole Mármol_pario Penelope_purpurascens Palatalización Oxycopis_mariae Patagonia_Argentina Ordonez_(P_14) Musgano_de_Cabrera Nowy_Kębłów Península_Flegrea Operación_Cólera_de_Dios Parque_de_las_Almadrabillas Paino_comun N85 Planta_Acuática Petit_Palais_et_Cornemps Potentilla_sylvestris Oracion_principal Pablo_Corral Neithotep Oreocereus_maximus Nigeria_Football_Federation Pasvikelva Peter_Kalikow Pavetta_thyrsiflora Oxido_de_nitrógeno_(V) Orestia_punctipennis Ninh_Binh_F.C. Noche_Final

html map