Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

John_Galán_Casanova Jose_Patiño Janus_quinasas James_W._Christy Julían_Andres_Díaz Lambrequin John_Kiffmeyer Jara_cerval LAER Larix_griffithii_subsp._kongboensis Leo_Ornstein Ivan_Ramiro_Cordoba KV_48 Laboratoires_Expanscience La_Neuville-du-Bosc Juegos_olímpicos_del_2000 Jorge_de_Bohemia Juan_Antonio_Alvarez Lafayette_(Luisiana) Le_Mesnil_Réaume Jose_Maria_García_Payá Karel_Fialka Julio_Angel_Fernández José_Manuel_Vélez Kíla Lee_Scratch_Perry Ixtlán_del_Río_(Nayarit) Klogg Isla_da_Altura Le_Perier Lindsey_Collen Jose_Rubio_Jimenez Japón_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Oslo_1952 Iván_Martín_Mateu Julian_V._Montellano_Carrasco La_Chapelle_des-Marais Leptojulis Lago_de_Occhito Laviana_(Avilés) Jurásico_de_Cuba Kankí La_Isla_de_los_muertos Kočani Isla_Baltra_(Galapagos) José_de_Oviedo_y_Baños Jorge_Domènech Kareem_Abdul-Jabbar La_civilizacion_grecolatina La_cruz_de_elota Jorge_Ibargüengoitia_Antillón Kabushiki_gaisha_Ito_Yokadō Intraco_I Lechea Integración_de_Monte_Carlo Joves_Comunistes_de_Catalunya

html map