Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Medal_of_Honor:_European_Assault Granodiorita Merykara_I Reacción_de_síntesis Granada_(California) Long_Range_Desert_Group Los_protagonistas Luis_Romero_(boxeador) Punjan_Kasana Refuerzo Matt_Selman Many_a_slip Malásquez Pueblo_de_guara Psammanthe_marina MADÍ Miguel_Ángel_Chávez_Díaz_de_Leon Puente_Ananuri Pushing_the_Senses Microcast Premio_ACE Puos_d'Alpago Luis_Enrique_Martinez Long_Time_Gone Microrregion_Serrana_do_Sertão_Alagoano MapGame Low_(cancion_de_Kelly_Clarkson) Marcus_du_sautoy Quercus_australis Pradera_marina Proyector_de_diapositivas Prision_Polunsky_Unit Princesa_por_sorpresa_2 Presidente_de_la_República_de_Polonia Green_Arrow Proximos_once Psicología_mediática Lustrochernes_surinamus Razoumofskya_douglasii Milanuzzi Melincue Pteroponera Manuel_Vazquez_Garcés Luis_Javier_Gaya Miguel_Fuster_(historietista) María_Carolina_de_Borbon-Dos_Sicilias_(1798–1870) ProTV Microrregión_de_Jauru Manasota_Key_(Florida) Mexquitic_de_Carmona_S.L.P. Mesorregion_de_los_sertones_Cearenses Real_Aeroclub_de_España Provinicia_de_Chiapas Logrones_(desambiguacion) Mariner_6_y_7

html map