Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pietro_Giubilo Phillyrea_caroli Paphiopedilum_delicatum Palomas Oscar_William_Calvo Phil_Mitchell Méditel Pito_del_Santo Neolamprologus_savoryi Oceano_Glacial_Antartico Normalizado Parque_nacional_Monte_Nothofagus Pataya Polinizacion Petrorchis Nemacolin Partidos_políticos_de_Finlandia Paulo_(juego_de_naipes) Piptadenia_rigida_var._grandis Pamphorichthys_hasemani Musica_medieval Patriarcado_de_las_Indias_Orientales Nuernberg Organomercurial Parque_Enrique_Tierno_Galván Peligro_sismico Parque_Oncol Nocomis_effusus Next_(desambiguación) Pentóxido_de_difósforo Parque_nacional_del_Paso_de_Arthur Museo_Porsche_(Stuttgart) Papa_de_la_Iglesia_Catolica Niccolò_di_Bernardo_dei_Machiavelli Pan_de_ajo Poro_(Händel) Ponce_vi_de_ampurias Pareton Pinus_halepensis_ssp_brutia Natividad_mística Piñón_(Nuevo_México) Nakano,_Tokio Pedro_Somera Pantaleón_Rivarola Má_vlast Palacio_Tauride Patrimonio_de_la_Humanidad_en_Argelia Paul_W_Merrill Nina_Berberova Pandión_II Nok_Ak Nogent_le-Bernard No_pibe PKS Parroquias_de_Mondoñedo

html map