Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Canella_winteriana Callirhoe Bishop_rock Champagnac_de_Belair Broadway_(Carolina_del_Norte) Campeonato_de_Selecciones_del_Interior_Sub-17 Castillo_de_Peniella Campeonato_Nacional_1979_(Argentina) B.L.Wilson Calliandra_formosa Carinotrachia_carsoniana Cabra_Girgentana Bothrops_jonathani Canal_54 Bellon Chamaedrys_polium Batalla_de_Methven Centro_Andaluz_de_las_Letras Centuria_Euphorbiarum Casa_de_Fierro Campeche_(Colombia) Bandera_de_Combate Benomyl Bernardino_António_Gomes Banco_itau_(chile) Bichon_bolonés Catedral_Basílica_de_Florida_(Uruguay) Bajo_los_techos_de_parís Behind_The_Sun Bocos_de_Duero Batán Cebro Cerasus_vulgaris_var._caproniana CEF.-_Centro_de_Estudios_Financieros Cayo_Julio_Higinio Bosc_Benard_Commin Batalla_de_Malabrigo Carex_dichroandra Babits_Mihaly Baten_Kaitos:_Eternal_Wings_and_the_Lost_Ocean Blainville_sur_l'Eau Carmen_Anita_Chala_Quilumba Carbajal_de_Fuentes Carburacion Brotte-les-Luxeuil Cervera_del_Río_Alhama Capparis_linearifolia Campeonato_Ecuatoriano_de_Rugby Cazuela_(recipiente) Canal_13_(Artear) Bridelia_micrantha CD_Europa Carlo_Azeglio_Ciampi Cannone-Mitragliera_da_20_65_modello_35_(Breda) Carman_Maxwell

html map