Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Monasterio_del_Miracle Aspres_sur_buëch Hanni_Wenzel Miravete_(desambiguacion) Anguera_(rio) Andilla Homosexualidad_en_finlandia Anna_O Hook_in_mouth Asociación_Amateur_de_Football III_Brigada_Aérea Historieta_romántica Mullica_Hill Hedycarya Athamantis Auguste_Prosper_Daguillon Mossolov Haplosomoides_binotata Idioma_nabateo Gustavo_Isaza_Mejía Animal_acuático Asterophyllum_galium Mugilogobius_parvus Helianthemum_glaucum_subsp_croceum Gálata Huberto Horizonte_astronomico Mora_de_Castilla Minervois Hector_el_Bulldog Montazgos Atalo_I_Sóter Misión_interaliada_a_Polonia Guerra_Hispano-estadounidense Aracnoides How_A_Heart_Breaks Angel_de_Saavedra_y_Ramirez_de_Baquedano Misil_Sea_Eagle Automatización_industrial Atlas_linguistique_de_la_Corse Apagon_electrico_de_Brasil_y_Paraguay_de_2009 Hauteriviense Mundo_de_la_Natacion Antônio_Cardoso Hora_local Atentado_al_club_El_Nogal Hoplognathotermes Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayrá_Itatín_Paraná_Tapé,_Uruguay_y_de_los_guaycurúes Misil_SS-25 Asociacion_Espanola_de_Comunicación_Científica_(AECC) Huertas_del_Saucedal Howard_Carter Idioma_karina Houston_(Minnesota) Anne_Shirley

html map