Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Vchutemas Villaverde_de_Guadalimar_(Albacete) Vauclerc Zephyranthaceae Vizcondado_de_la_palma_del_condado Commana Chiloschista_usneoides Virgen_dels_consellers Zollverein Combate_de_Angol Condeixa_a_Nova Villeneuve_le_Roi Coelus Ypsilandra Coburgia_pallida Cienfuegos_press Zacarias_(libro) XLIX_Legislatura_del_Congreso_de_la_Unión_de_México Vacuna_triplevirica_SPR Yusha_Raideen Chatillon_en_Vendelais Vartan_Manoogian Comunistas_champan Vino_Israelí Chris_Broderick Zan Warner_Bros_Entertainment Convencion_de_Viena_sobre_Relaciones_Diplomaticas Xgħajra Yang-Tse Chelles Yuexiu Abreviaturas_en_Mexico Christmas_with_the_Kranks Chistay Ah_1_supercobra Air_Arabia_Egypt Zingiberaceas Ciborio_(arquitectura) Condes_de_toggenburgo Whaitsia Chema_Méndez Vesperus_xatartii Vernonia_(Oregón) Constitución_de_Uruguay_de_1942 Compagnia_della_Vela Cleofe_Elsa_Calderón You’re_my_Best_Friend Volver_(2006) Cleveland_Orchestra Chelsea_Field Coca-Cola_Blāk Coche_de_seguridad Aguila_imperial_oriental Conejo_de_Omilteme

html map