Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bacău Año_63 Batalla_de_el_tamo Caños_del_Peral Año_417 Benjamin_Robert_Sigmund Balada_şi_joc Buyüksehir_Belediye_Ankaraspor Carlos_Berzosa_Alonso_Martinez Bryaninops_loki CF_Sporting_Mahones Ceferino_Olivé Campeonato_Europeo_de_Natacion_de_1966 Brahea_dulcis Cebro Calumet_Park Bárbara_Mújica_(escritora) Carmella_DeCesare Carne_y_piedra C-FB_ISD Ballet_Folclorico_Nacional Beavercreek_(Ohio) Campeonato_Mundial_de_Voleibol_Femenino_Sub-18_de_2001 Bergantin_Dona_Januaria Calendario_tuareg Cerastium_viscosum_var_corollinum Bajaj_motocicleta Bostar Bending_the_Rules B._luridus Callejón_sin_salida_(saga_de_la_fundación) Beto_vázquez_infinity Baby_It's_You_(EP) Carlos_Grossmüller Batalla_de_rande Baguio_City Año_917 Bengt_I_Samuelsson Cabo_Nombre Carlos_Pizarro_Leon_Gomez Cantón_de_Faucogney-et-la-Mer Balduino_IV Canet_de-Salars Bjorn_Borg Bunium_pyrenaeum Calle_de_los_Hermanos_Garcia_Noblejas_(Madrid) Central_Hancock_(Maine) Challenger_Salinas_Diario_Expreso Bolera Capilla_de_San_Pablo_(Valencia) Busan_IPark_Football_Club Brigit Central_nuclear_de_Millstone Barrio_de_El_Fargue Canton_de_L'Isle-en-Dodon

html map