Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Paraguayos Pacto_de_Union_Nacional Músculo_mirtiforme Portugal_bajo_la_casa_de_austria O.Nägeli Ormuzd Phytocrenaceae Polígono_industrial_de_Landaben Opisthacanthus_brevicauda Pasto_bahia Posada_del_Poney_Pisador Pleurothallis_lilacina Pierre_Antoine_Marie_Crozy Partido_liberal_de_Quebec Patrick_Sarsfield,_I_conde_de_Lucan Otto_Fernando_Pérez_Molina Musica_cusquena Paramecio Papa_se_volvió_loco Pintura_italiana Peter_Kurten PR:MASON Piramidion PR:CA Nivel_energetico Peina_de_asno Península_Olivieri Piero_Taruffi Noain_Valle_de_Elorz Musica_cusqueña Nídhoggr Personalidad_integradora Palacio_de_Sao_Cristovao Olalla_Moreno Peritecio Petřín Penthesilea Parnassia_palustris Perfume_de_violetas_(Nadie_te_oye) NeXT_Computer,_Inc. Noviembre_de_1958 Peral_silvestre Máquina_de_stack Nadruz Oreomela_foveipennis Pedro_Maria_de_Olive Palma_de_oro Ormabelarra O'Sheas_Casino Nacionalismo_cívico Nymphaea_lotus NGC_1291 Pantera Neopaganismo_esteuropeo Pan_de_especias

html map