Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Alcalá_(estación) Consultoras Al_Jahra_Sporting_Club Contigo_pop_y_cebolla Condado_de_Tompkins Zygosepalum Charles_Metcalfe Yerba_del_riñón Verbascum_schraderi Colonia_San_Jose Congreso_Popular_Nacional Aira_triflora Weatherford_(Oklahoma) Aeropuerto_Internacional_Philip_S._W._Goldson Chissey-lès-Macon Absinthium_grandiflorum Alan_MacDiarmid Abraham_Valdelomar Congreso_Mundial_Judio Verbena_gentryi Abismo_de_pasión Valentín_Gonzalez_(el_Campesino) Acadamh_Ríoga_na_hEireann Ciénaga_(Magdalena) Adat_xt-20 Ailiichthys_punctata Chassey_les-Montbozon Victor_Núñez_Rodríguez Aceraius_ashidai Condado_de_refugio Chytridiomycota Victor_Bernardez Condado_de_Oregon_(Misuri) Yehuda_ben_Mosé Vicenc_Navarro Combo_Xingú_(álbum) Chochin_montanes Ciencias_Computacionales Víctor_Manuel_Ábalos Cisma_de_Acacio Ahorcado,_arrastrado_y_descuartizado Vitreo Yuming Club_Bohemio Chevillard Vallabregues Wenshan_Zhuang_y_Miao XIX_edicion_de_los_Premios_Goya Academia_de_tauromaquia_de_california Víctor_I Yákov_Pávlov Colombinos WWE_Judgement_Day Clasico_Ancashino Alberto_Blanco_(deportista)

html map