Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ecuacion_de_van_Vleck Død Crassocephalum_cernuum Cumbre_de_Lideres_Progresistas Corpus_(lingüistica) Alejandro_Gamboa_García Copa_de_Francia_de_Ciclismo Documento_único Dalmine Alisma_plantago-aquatica_var._graminifolium Decandolia_vulgaris Cuevas_de_San_Cristóbal Deporte_paralimpico De_tal_amo_tal_perro Copa_Afro_Asiática Altar_(astronomia) Darino Amento Daphne_albiflora Dà_Hong_Denglong_Gaogāo_Guà Dispersión_(física) Daniel_Altschuler Dendrocygna_eytoni Donnchad_mac_Crináin Alfabetismo Dactylispa_pallidipennis Alma_de_héroes:_la_leyenda_de_Seabiscuit Drassus_flavitarsis Cupheanthus Disdéri Digitacion_de_la_dulzaina Cueva_del_bosque_del_Taranu Didimeia Ediciones_La_Librería Distrito_de_Raigarh Día_de_difuntos Edicto_pretorio Edicion_de_imagenes Distrito_de_Agra Dahntay_Jones Alianza_Verde Crisis_diplomática_entre_Ecuador_y_Gran_Bretaña_en_2012 Donnellsmithia_peucedanoides Diamond_Ridge_(Alaska) Don_Optimo Algorto Distrito_de_Cosne_Cours_sur-Loire Cuatro_ojos Copa_Federacion_1998 Cotes_vestita Craighouse_Old_Boys EVA_(astronáutica) Distrito_de_Guntur DownThemAll Diu_satis

html map