Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Sancho_Fernández_de_Monteagudo Torre_del_Reloj_(Guayaquil) Saint_Crépin_(Charente_Maritimo) Sistema_immune Submarinos_Clase_B_(1922) Sergio_Vodanovic Subcontratación San_Manuel_Bueno_mártir Santa_Rosalía_(Málaga) Sapogenina Salto_del_Arquillo_de_San_Blas Santiago_Mastrángelo Sobre_la_cuestión_judia Sankhya Sina_Queyras Terremoto_de_Chaco_1968 Steinchisma Titus_(gorila) Saugnacq_et-Muret Senoríos_(España) Szilard_Nemeth Simonswald Stenothemus_wittmeri Sugar_Hill_(Georgia) Sardinera_(Puerto_Rico) Schulwerk Tratado_de_Berlin_de_1878 Tour_de_L´Avenir Teatro_nacional_de_Grecia Santuario_de_los_martires_de_Valdecuna Soong_Tzu_wen This_is_Us_(álbum) San_Yago Stanford_Encyclopedia_of_Philosophy Semnodactylus_wealii Teddy_Flack Thorigné Tihuatlan_(Veracruz) The_suffering:_los_lazos_que_nos_unen Saint-Sardos_(Lot_y_Garona) Sala_Polivalenta Tord_Foleson Sauco_acuático Srī_Lanka Salornay-sur-Guye Supercopa_de_la_Republica_Checa Sergio_Ojeda Syracuse_Orangemen South_Sanford Spider-Man:_The_New_Animated_Series Torneo_de_Roland_Garros_1975 Sansevieria_sessiliflora Tonestus_aberrans Sophie_Elisabeth_zu_Braunschweig Temporada_1940_del_futbol_chileno

html map