Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.www.amaritudinis.to-atmosfera.ostrowiec.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.arcana.do-kochac.lowicz.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.auxilio.do-kochac.lowicz.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Los_Sims_3:_Crea_un_Sim Mancomunidad_de_Servicios_Orbigo_Eria Manuel_Villavieja_Vega Primera_Division_de_Chile_1949 Maria_Belen_Recio_Cuevas Luis_Henríquez Pseudoeurystyles_schwackeana Metodo_de_reducción Publio_Servilio_Vatia_Isáurico_(cónsul_79_a._C.) Luis_Fernandez_Vega_Diego Metabisulfito_sódico Meropiscus_gularis Luis_Diez_de_Aux_de_Armendariz Maximiliano_Coronel Grabs Los_Siete_Hábitos_de_la_Gente_Altamente_Efectiva María_Teresa_Ocaña_i_Goma Martín_Alustiza_Gerenu Real_Academia_de_la_Lengua_Espanola Premio_BAFTA_al_mejor_director Pyrrhura_pfrimeri Marcia_(madre_de_Trajano) Real_Monasterio_de_San_Joaquín_y_Santa_Ana Rectorragia Mesorregião_de_Serrana Materia McNuggets_de_pollo Macrodorcas_recta_okinawana Puntos_arminianos Puy_Saint_Pierre Microrregião_de_Arapiraca Razdolni_(Korenovsk,_Krasnodar) Mastología Mamore_(provincia) Gramatica_sistémico_funcional Química_clic Pseudolobivia_fiebrigii Pulle Pueblo_de_Israel Microrregión_de_Paranavaí Regimen_títere Proceratophrys_schirchi Megan_Follows Mecanismo_de_yugo_escocés Magny-sur-Tille Merinos_mayores Mijaíl_Jodorkovski Llanura_de_Bulozi Regresión_de_Poisson Rayo_en_bola Proteccion_del_consumidor MCMXCVI Premio_internacional_de_la_fundación_Hasselblad Lolif Mereau

html map