Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Sohagpur Tajín Segunda_División_"B"_de_España_2007/08 San_Pedro_de_Coche San_Juan_de_Colon Saint_Come-et-Maruejols Swarthmore_(Pensilvania) Segunda_guerra_Mundial Siempre_Eva Self_Defense Salomé_Ureña_de_Henríquez Saint_Leger_des_Pres Sydney_Parkinson Saint_Michel_en_Brenne Siegfried_Lauterwasser Thiago_Lacerda Savart Sai_baba_de_shirdi Sistemas_de_navegación_inercial Tayika Seringes-et-Nesles Teorema_de_Newton Torre_de_Coelheiros Sir_Francis_Walsingham Saharauis Seaton_(Illinois) Salto_del_Castro_de_las_Cogotas Stromboliano Telefé_Noticias Tratado_de_tafna Sansevieria_ceylonica Savia_(álbum) Taganga Simón_Susarte Sesión_del_Comité_Olimpico_Internacional Teta Sitio_de_sagunto Tourville-sur-Odon Saint_Jean_de-Thurigneux The_Mamas_&_Papas Segunda_República_Federal_de_México San_Sebastián_(Aragua) Tilly_(Indre) Tinença_de_Benifassa Sardy_les-Épiry Segundo_milenio Temporada_1960-61_de_los_Syracuse_Nationals Simon_Clark Seleccion_esrilanquesa_de_futbol Sapium_schippii San_Cebrián_de_Castro_(Zamora) Sun_Down/Sun_Rise Torre_(ajedrez) Saint_Romain_en_Viennois Saint_Alban_du_Rhone

html map