Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Datura_innoxia Dedalo_(Portahidroaviones) Desespero_(Cómic) Ecuacion_diferencial_lineal_homogenea Dominika_van_Santen Departamento_Islas_del_Atlántico_Sud EA-6B Cristino_Castro Alfileteros Deporte_argentino Coulonges-les-Sablons Convergència_per_les_Illes Domingo_Tessier Dell_(Arkansas) Cumulopuntia_sphaerica Destricted Almoloya Diego_Muñoz_Erenchun Amir_Karić Ana_del_Tirol Criminología Death_Row Edificio_de_la_Gobernacion_Metropolitana_de_Tokio Diócesis_de_Sasima Aleramo David_Alvarez_Aguirre Allium_hickmanii EHF_Challenge_Cup Edificio_Ciudadela Doubs_(Doubs) Division_de_Honor_de_fútbol_sala_2003_2004 Darío_Díaz_Pérez Cypripedium_pusillum César_Carlos Daniel_Mares Cotes_de-Bourg Alfonso_Toribio Cárcel_Pública_de_Pisagua Departamento_San_Fernando Allg._Naturgesch. Alfred_Muller-Armack Dr._Curt_Connors Cortes_de_Barcelona_(1480) Dresden_Dolls Código_ATC_D11 Diagrama_de_euler David_Levering_Lewis Davis_Monthan_Air_Force_Base Cryptocephalus_nitidus Die_Bluthochzeit Dinastia_valentiniana Diabrotica_viridula Corchetes_de_Lagrange Dinastia_Capeta Daksāyaṇī

html map