Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

BD+20°2457_c Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_en_Ruta_2008 Cervecería_Caracas Bustillo_del_Páramo_(Leon) Brazuelo_(León) Chan_II Balon_gástrico Campia-Turzii Bandera_de_Tierra_del_Fuego,_Antartida_e_Islas_del_Atlantico_Sur Beauficel Catalpa_henryi Centro_para_la_fotografía_creativa_(CCP) Bifenilo Centro_Dramatico_Nacional_de_Espana Busquistar Celtis_tournefortii Centauro_(constelación) Biophytum_mexicanum Bisnaga Caninae Ceratispa_spiniceps Capitanía_General_del_Reino_de_Granada Chanée Bromus_yezoensis Buxus_microphylla Barbereche Bombardero_de_patrulla_maritima Castalión_contra_Calvino Centro_de_Recuperación_y_de_Investigaciones_Submarinas Cayo_Marcio_Rutilio_(cónsul_310_a._C.) BISS Cersosimo CONICYT Chamón Bruselas,_Belgica Cercanias_murcia/alicante Challenger_de_Tiburón CTEA Camino_a_Melipilla Bambusa_striata Cardenal_Gabriel_Zubeir_Wako Bulbophyllum_imbricatum Años_850_a._C. Badin Bouça_Cova C._glaucescens Ceriops Blackfield Caso_de_espionaje_de_Chile_en_el_Peru,_1979 Betty_Compson Años_420_a.C. Carls_JR. Azotes Año_98_adC Bellevue_(Wisconsin)

html map