Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Drosera_secc._Lasiocephala Distrito_de_Aue-Schwarzenberg Dedo_de_zinc Amayé_sur_Seulles Amada_Traba_Diaz DL/I Druid_Hills Ana_Cristina_Luisa_de_Sulzbach Division_Keeler Copa_de_la_UEFA_1978_79 Eclipse_Modeling_Framework Distrito_de_Garhwa Almacave Algoritmos_de_enjambre Alfarnate Copa_Chile_1975 Damián_Santagati Aleurotulus_nephrolepidis Dilmun Dhuizel Cuautla_(Jalisco) E_Jerome_McCarthy Economia_de_Etiopia Dálmata Ducado_de_Sajonia_Coburgo_Gotha Distrito_de_Kendujhar Cos_(unidad_periférica) Diodia_brasiliensis Cynoglossum_pictum Echium_creticum Declaración_de_los_Derechos_de_la_Mujer_y_la_Ciudadana Cristian_Veron Dique_de_El_Cajón Alto_Río_Mayo Código_de_colores_de_las_resistencias Don_Everly Demasiado_Lejos Cruzeta_crassifolia Alexander_Shlyapnikov Culomb Deficiencia_de_vitamina_a Ediciones_de_la_Urraca Amortiguadores_con_plataforma_estable Detector_Cherenkov Alfredo_Martinelli Copa_CAF_1993 Dodro_(La_Coruna) David_Toledo Copa_de_Su_Alteza_Real_el_Príncipe_de_Asturias DeSoto_Florida Conventus_Caesaraugustanus Demografia_de_León_(España) Dance_Dance_Revolution Amor_humor_(álbum) Danilo_aparecido_da_silva

html map