Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Akumajou_Special:_Boku_Dracula-kun Colegio_Franco_Peruano_(Lima) Chayse_Evans Alberto_Rull Zarigüella_australiana Chester_Starr Club_Waterpolo_Dos_Hermanas Adolfo_Nicolas_Pachón Vescles Abimelech Vector_(cómic) Adan_Vergara Ag2r_-_La_Mondiale Chourico_de_cebola Zagarzazú Xola_(estacion) Venas_cardíacas_anteriores Comunistas_de_champan Xavier_de_Montépin Concilio_Tridentino Wolf_1061 Vital_Signs Clinton_Wager Clitandra_orientalis Clase_Rodman_66 Cismon_del_grappa Ajuga_vulgaris_subsp._genevensis Wiles Agrostis_tarda Yerba_del_lobado Compañia_de_Baloncesto_de_las_Filipinas Vogelsberg Vocal_semiabierta_central_no_redondeada Agastache_rugosa_f._alba Clawfinger_(album) Adulador Waverly_(Washington) Aixirivall Valadouro(Lugo) Xavier_Soto Valdivia_(planta) Velbastaður Clasificacion_Quimica_Anatomico_Terapéutica Ageratina_glabrata Circunscripciones Villaescusa_(Guadalajara) Coleonyx_elegans Clinchamp Valle_del_Rodano Viramgam Chuletas_al_sarmiento Xabier_Valles XXII_dinastía_de_Egipto Adolf_Glaßbrenner Viaducto_Malleco

html map