Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_Segunda_Categoría_2010 Budens Castillo_palacio_de_Fontainebleau Boletus_legaliae Baden_Powell_de_Aquino Cajon_(estación) Bernardo_soto_alfaro Bulbophyllum_linderi Caucalis_scandix Baltasar_de_Alcázar Castillo_de_Fanzara Bolitoglossa_odonnelli Blanca_de_Navarra Centzon_Mimixcoa Batalla_de_Mbororé Capsella_abscissa Caracol_(oído) Barrio_(Teverga) Baskin_(Luisiana) Cabo_Vidio Basketball Carla_Álvarez Capcom_Classics_Collection_Vol.2 Beowulf_(desambiguación) Carnaval_de_Pasto Bambusoideas Cardillón Catamixis Canto_Gregoriano Año_943 Balines Bimota_BB1_Supermono Bunuel Centauro_(desambiguación) Canna_thyrsiflora CNNSI Burgo_de_Osma_Ciudad_de_Osma Cerdo_Ibérico Azucena_Villaflor Boll._Soc._Bot._Ital. BMW_AG Castillo_de_Maiden Carex_nigra_var._distachya Boeing_Vertol_CH-113_Labrador Carrascosa Celtis_morifolia Bandera_de_Manitoba COSENA Bad_Durrheim Benejuzar Baloncesto_Base_del_Real_Madrid Bato_(mitologia) Chanteloup Carmata Bromelia_ananas

html map