Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Batalla_de_Pavía_(1431) Carl_Abt Añasco Carlos_Marcuci Camaces Bad_Radio Balsa_de_Larralde Carol_Damian Balana Bento_de_Espinosa Blender Biosensores C_A Casa_Morillo_(Arasanz) Barreras_a_la_hibridación Carlina_ixia Barrio_Brazo_Oriental Canal_Virgenes Banneville_sur_Ajon Bobby_Marshall Bissy-sous-Uxelles Catalpa_ternifolia CP_Serie_1930 Bohechío_(municipio) Bachelor_of_civil_law Brahian_Alemán Basílica_de_nuestra_senora_de_la_salud Carbonato_sodico Caoba_del_Brasil Cesar_Alierta_Izuel Caña_de_azúcar Catedral_del_Campanario_de_Ponape Capitulos_de_Baron_Rojo Cebinae Campeonato_del_Mundo_de_Duatlon Bipolar_(album_de_El_Cuarteto_de_Nos) Centropogon Capnoides_euchlamydea Barbie_y_las_12_princesas_bailarinas Año_1258 Cevico_Navero Brookwood Bithiriña C-212_Aviocar Bernard_Cohen Bromus_pannonicus Bernard_Germain_Étienne_de_la_Ville_sur_Illon_conde_de_Lacépede Borato_de_sodio Barra_Flinders Bogdan_Tanjević Carex_aquatilis Brodavis Bellefontaine_(mancha) Berryz_kobo Casa_Museo_Guayasamín_de_Cáceres

html map