Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Museo_de_las_Termas_Publicas_de_Caesaraugusta Notaria_Mayor_de_Andalucia Pantano_de_Porma Nonius Papperitzia_leiboldi Potencial_electroquímico Oah Pleoticus Palau_de_la_Musica_Catalana_(album) Nobita_no_kyōryū Octeabrscoe Porfirinas P_C_I. Parque_Nacional_de_Sebezhsky Pavetta_capensis Pandora_(banda) Nisa_(desambiguación) Ojos_del_Salado_(volcán) Oloncac Poa_tenera Oficina_general Onesíforo_martir Pacto_de_Benidorm Oshanosaurus Nadia_Santos Período_posclásico Pachytracheli Oak_Grove_Butterfield_Stage_Station Official_U.S._PlayStation_Magazine Pokeware Pennatulacea Oldmedioperebea_sclerophylla Nicolás_Trosset ORGAN²_ASLSP Paolo_Morando Penicillium OIT Pierre_Richard Paso_del_Noreste_(Artico) Phi_Ursae_Majoris Método_Hueckel Polygala_frutescens Peter_Pixis Paleoarqueano Paracalanthe_reflexa PUHSD N-ost Perfect_Day_(cancion_de_Cascada) Phalangium_villosum Organizacion_territorial_de_Mónaco Pavimentos Nebulosa_planetaria Pereiro_(Tabuaço) Nicomedes_II Pape_Malickou_Diakhate

html map