Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Torralba_del_pinar The_Dark_Knight_(banda_sonora) Sonata_para_piano_n_º_1_(Beethoven) Secret_Level Saint_Julien-la-Vêtre Tecnologia_farmacéutica San_José_del_Rincón_(Santa_Fe) Serginho Sulcus Stephen_Hero Síndrome_de_Munchhausen_por_poder Tekax_de_Alvaro_Obregon Scirpus_grossus Sidon_(Misisipi) Super_Copa_de_Vietnam Saint-Remy-Chaussee Sonnenburg Torpedo_Moscu Sara_Liu Stargunner The_sir_harold_hillier_garden_and_arboretum Tal_Ben-Shahar Secamone Spanakotiropites Stade_Francais Secretos_(album_de_José_José) Tennekes Torneo_Clausura_1998_(Argentina) SuperDraft_de_la_MLS_2011 Skand._Fl. South_Mountain_(Texas) Stella_Dupuis Seisō Sacras Teucrium_pyramidale Sergio_Puyol Tejido_neural Tomas_de_Anchorena_(La_Pampa) Szombierki_Bytom Sergéi_Taneyev Sogdiano_(desambiguacion) Selección_de_polo_de_Mexico Saint_Germain_de-Grave Tattooed_Man T_Rex TCGF Televisión_de_Perú Santa_Maria_de_Oloron Sunderland_AFC Tomás_S._de_Anchorena Te_de_Pitón Skhole Sunbury_(Pensilvania) Torre_de_Oto Továrisch

html map