Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Heraclio_Delgado_Esteban Anjesenamon Mimnermo_de_Colofón Anactorion Autovia_ponferrada-orense Archicofradía_de_la_Expiración_(Malaga) Herbert_Feigl Asociacion_de_Aerolíneas_Europeas_de_Bajo_Coste Haverstraw_(Nueva_York) Ascoli_Satriano Huy_(Belgica) Montselgues Arro_(Huesca) Hippeastrum_pratense Hannah_Hoch I_Never_Loved_a_Man_the_Way_I_Love_You Antonio_Arjona_Castro Guerra_de_coto Günther_Kunkel Arcos_(Tabuaco) Auriac Axerquía Antonio_Mariscal_Trujillo Hyperion_Pictures Atlahuilco I'll_Never_Stop Apple_River_(Illinois) Hemsl Monte_Belinda Arroyo_Cunapiru Helado_de_mochi Haemanthus_redouteanus Haida_Gwaii Movimiento_de_Sacerdotes_para_el_Tercer_Mundo Antiguo_Mercado_de_Abastos_de_Valencia Molarotto Aprendizaje_integrado_de_contenidos_y_lenguas_extranjeras Asiarca Aramatelqo Asociación_de_naciones_del_sureste_asiático Héctor_Yuste_Canton Monofilética Arrayan_(América_del_Sur) Mucho_ruido_y_pocas_nueces_(pelicula) Hay_&_Stone Attack_(desambiguación) ICMP Arteria_suprarenalis_inferior Autorun Andócides_(desambiguación) Hipótesis_de_Coulomb Apeadero_de_Pedrouços_da_Maia Historia_de_Tlaxcala Aulacophora_philippinensis Monaca

html map