Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Frostia_kurbatovi S.H.Wright Gladkovskaya Río_Corrientes Frans_floris_de_vriendt Reina_Maria Iglesia_de_San_Nicolás_de_Bari_(Córdoba) Give_me_Novacaine Friends_(álbum) Municipio_de_Bell_(condado_de_Clearfield,_Pensilvania) Gerd_Kanter Rio_gose Municipio_de_East_Fork_(condado_de_Montgomery,_Illinois) Richard_Alan_Clarke Gauss_(unidad) Robert_Georges_Nivelle Uthopia_(caballo) Tricerro Félix_Sanz_Roldán Ricky_Sprocket Robert_Smylie Tsengel GEO_600 Georg_Hellmesberger_(hijo) Tumor_de_Ewing Ricardo_Gonzalez Gazella_spekei Ryan_McGinley Genoves_(Valencia) Universidad_Javier_Prado Reina_de_Espana Reloj_analemático Una_autentica_muñeca Glasgow_(Missouri) Río_Turía In_The_Beginning Gleditsia_laevis Glándula_cerera Untrue Rhagodes_melanopygus_nigricans Fuerza_Aérea_Noruega SIGCLD Tress_Mac_Neille Tumba_de_Ramses_I Rhinosimus_ceylonicus Innovación_educativa Fray_Diego_de_Valencia Fábrica_de_Artillería_de_Sevilla S_V_D Rothmannia_whitfieldii George_Boyd Robert_E_Howard Robertas_Javtokas Rhinella_diptycha Imágenes_de_los_pilares_de_la_Catedral_de_San_Esteban_de_Viena

html map