Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fuerza_Aerea_de_Colombia Utopía_(Tomas_Moro) Rosemary's_Baby Municipio_de_Stoney_Creek_(condado_de_Randolph,_Indiana) Municipio_de_Willow_Lake_(condado_de_Brule,_Dakota_del_Sur) Funcion_primitiva Fredéric_Cailliaud Giovanni_Giorgi Reinos_escandinavos George_Barbier Gabino_Sosa Tribolodon_nakamurai Resolucion_Vandenberg Rigoberto_Cruz Gary_Sundgren Roberto_Jones Municipio_de_Lincoln_(condado_de_Clark,_Dakota_del_Sur) Universidad_Peruana_Cayetano_Heredia Tutú_Marambá Rhacophorus_dulitensis UD_Quart_de_Poblet Galarhoeus_lathyris Municipio_de_Long_Creek_(condado_de_Boone,_Arkansas) Municipio_de_Barsness_(condado_de_Pope,_Minnesota) Ginga_Fukei_Densetsu_Sapphire Indie_pop Restaurante_chino Uncharted:_El_Tesoro_de_Drake_(pelicula) Rewa_(Madhya_Pradesh) Tumba_de_Alejandro_Magno Urtica_cordata Gambusia_myersi Gnosis_moderna Téo_&_Téa Ursa_(desambiguación) García_de_Valdés Indice_de_paridad_de_genero Municipio_de_Eden_(condado_de_Pipestone,_Minnesota) Rock_espanol Inflacion_(inconsciente) Uwe_Hohn Iglesia_Las_Mercedes SA. Fuerza_Aérea_de_Cochinchina Municipio_Guanarito_(Portuguesa,_Venezuela) Galium_saxatile Gestion_Total_de_Calidad Ghorwane_(banda) Municipios_de_La_Mancha Musculo_elevador_propio_del_labio_superior Iglesia_de_Santa_Maria_de_Viu_de_Llevata Rodofolo_Hernández_Gómez Uxío_Carre Ganso_comun Río_Temo

html map