Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Septimo_día_(programa_de_televisión) Saito_musashibō_benkei Synopsys Tomás_Borrás_Bermejo Teoria_de_Endosimbiotica Tiberio_Julio_Alejandro San_Llorente Saint-Bauzély Torneo_Sudamericano_de_Básquetbol_de_1938 Saint_Georges_de_Montaigu San_Martín_de_Boniches Segunda_División_de_Chile_1973 Ten_Minutes_Older Tom_y_Jerry_(Van_Beuren) Songs_of_Faith_and_Devotion Stanislaw_Warszycki_(1599_1681) Tinosa_comun Serie_A_1966_67 Tortura_farmacológica San_Apolinar_in_Classe Sanícula_hembra Sachin The_Howling_(canción) Times_Square_42nd_Street_(estación) Thadeus_E._Thunder_Ross Stanfield Tallo_encefalico Shintou_Yuuai Singapur_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012 Sikorsky_S-67_Blackhawk Tierra_de_Merida_-_Vegas_Bajas_del_Guadiana Tellement_j'ai_d'amour... Smilacacaceas Souvigné_(Deux-Sevres) TSE Schoenoplectus_lacustris_subsp._creber Sigilo_de_Lucifer Terramuggus_(Connecticut) Seat_Cordoba Serie_Mundial_de_Poker_(2008) The_Postmen Shin'ichi_Suzuki Submarino_C-3 Subespacio_de_Krylov Selección_de_baloncesto_de_la_Republica_Dominicana Salo_(desambiguación) San_Marcos_(municipio,_Colombia) Santanon Sin_verguenza_(TVE) Salto_electronico Seleccion_nacional_de_fútbol_de_Lesotho Suecia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Londres_2012 Salvador_Segui_Rubinat Sambodromo_da_Marques_de_Sapucaí Sofía_la_martír

html map