Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Corona_Imperial_de_la_India Crucero_Mon_Calamari Deportes_Atletico_Quindío Amfibastón Diosdado_Simón Echium_plantagineum_subsp._davaei Distrito_de_La_Tour-du-Pin Danilo_Cruz_Vélez Dilatacion_termica Copa_Radivoj_Korac Cáncer_de_higado Alianza_por_Italia Alicia_María_Zorrilla_de_Rodríguez EC145 Dominika_Cibulková Dust_of_basement Copa_Mundial_de_Fútbol_Juvenil_de_1997 Alonso_Enríquez_y_Angulo_de_Córdoba Dermophylla Dohol Déja_Vu_(canción) Cortex_(botanica) Davide_Gualtieri Diciembre_de_1989 Copa_Antonio_Peña D.R.Simpson Cordillera_Blue Alvaro_Pascual-Leone Cynoscion_leiarchus Amelia_Agostini_de_del_Río Dysoxylum Dianthus_arrectus Dallas_City David_Jones-Roberts Division_politica_de_Oceanía Copa_Venezuela_de_Futbol_2009 Daniel_Giménez Denominacion_de_Origen_Ampurdan-Costa_Brava Dinastia_XXVI_de_Egipto Copa_Masters Distrito_de_jennersdorf American_gothic Corte_señorial Dona_Clotilde_Urioste_de_Argandona Almóndigas Althea Distrito_de_Leiria Crack_(Chile) Copa_Movistar_(voleibol) Cultura_halaffiense Amaluna Aman(Continente) Diabrotica_bioculata Dialectos_bereberes Distrito_electoral_28_(condado_de_Monroe,_Illinois)

html map