Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Monumento_a_Bucky_O'Neill INSEA Area_metropolitana_de_Ferrol Aura_(novela) Antonio_Díaz_Soto_y_Gama Huella_ambiental Aubry_en_Exmes Icaro_Voleibol Guatemala_(ciudad) Arquidiocesis_de_Panama Antonio_Dominguez_Ortiz Antrop_Varabiev I-ro-ha Historia_de_la_corte_suprema_de_chile Mostoles_Televisión Hilary_Rhoda Gsus_Villau Halcon_Negro_(Black_Hawk) Aristóteles_Onassis Guitinières Moriñigo_(Salamanca) Anthistiria_japonica Asociacion_Agraria_de_Jóvenes_Agricultores Mount_Sinai Movistar_TV_Digital Hispanofilia Analisis_cladistico Aphthona_gomerensis Astridella_cyanipennis Arsinoe_II Aperitivos Arteria_dorsal_del_pene Grupo_Deportivo_Teka_Santander Haumea_I Anatomía_Kranz Antonio_Pascual_Abad Angraecum Helianthocereus_poco Monolepta_putri Ano_923 Autódromo_de_Brno Andre_Kaminski Grupo_Jeans Heap_(desambiguacion) Asca_(animal) Movimiento_Afrovides IRA_(Irish_Republican_Army) Asociacion_de_Scouts_de_Mexico,_A.C. Göteborgs_universitet Movimiento_comunista_de_galicia Atrobucca_geniae Guerra_Franco_Holandesa Annona_bonplandiana Andres_de_Najera Grisignano_di_Zocco

html map