Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

No_hay_balas_de_plata Polimiositis Nissan_Juke Organizacion_político-administrativa_de_Madrid Pierce_Brosnan Pelota_de_béisbol Piptadenia_peregrina Palau-Sabardera Oña Pirofanita Pascual_Calderón_Uclés People_of_the_Sun Olga_Guillot Nicolas_Toldi Omar_geles Pedacio_Dioscórides_Anazarbeo Persimon Otto_Falckenberg Operacion_resurreccion O'ahu Mário_Gibson_Barbosa Pendik Piedrafita_de_Babia Placilla_de_Peñuelas Nadeshiko_Kinomoto Nassif_Zaitoun Oncy_sur-École Porouma_cecropiifolia Olimpiada_Argentina_de_Física P.P.D. Out_Run Panini_France Oroel_de_Aragón París-Tours_2011 Point_Venture_(Texas) Ntra_Sra._del_Carmen_-_Najera Oputo Philodryas Perrault Pierres_y_Magalona Paul_Broca Orquidea_arbol Parodia_buiningii Museo_de_la_Posguerra Parque_Nacional_de_Itatiaia Poa_planiculmis Pedro_Jose_Frias Operación_Mar_Verde Oplitis_akkeshiensis Nacion_Mexicana París-Roubaix_1966 Orobanche Phonogram_Records Pablo_Abián Observatoire_de_Paris-Meudon

html map