Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Coua_coquereli Alternativa_por_Castilla_y_Leon ENEP_Acatlán Daewoo_K4 Cyclodomorphus Alex_Wolszczan Dosimetría Almonacid_de_la_Sierra_(Zaragoza) Cuestionario_politico_mas_pequeno_del_mundo Cuadro_(arte) Diet_Coke Corredor_de_Almansa Edificio_del_Antiguo_Colegio_de_Huérfanos_de_Ferroviarios Deméter División_SS_Valonia Amelia_(Ohio) Cuña_de_hielo Corpus_aplicados_a_la_traducción ECOWAS Dendrotrophe Echendu_Adiele Amiga_OS Alma_Máter David_Haro Cosmo's_Factory Demostracion_de_consistencia Decoración_de_huevos East_Palo_Alto_(California) Alex_Vazquez-Palacios Ampacus_micrococcus Distrito_Escolar_Unificado_de_Santa_Mónica/Malibú Crenidorsum_binkae Corythaixoides_personatus Dimensión_de_escala_anómala Distrito_de_Luneville Diego_Andrés_Bermúdez_Penabad Diphasiastrum Deyeuxia_uncinioides Distrito_de_El_Agustino Alternativa_Bolivariana_para_América Aleksandr_Dugin DNSCurve Cuacuila_(Huauchinango) Alejandro_Ávila_Bello Algarbe Ana_de_Quesada Amesiodendron DFB-Pokal_2012/13 Cynthia_Denzler Aloe_glauca_var._spinosior Algebra_boreliana Cuiry-les-Iviers Cornell_(Wisconsin) Amargosa_(Texas) Duque_de_Gor

html map