Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Bolognese |
|
Bavette, Bavettine
Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle
(długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym.
Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.
Coua_coquereli
Alternativa_por_Castilla_y_Leon
ENEP_Acatlán
Daewoo_K4
Cyclodomorphus
Alex_Wolszczan
Dosimetría
Almonacid_de_la_Sierra_(Zaragoza)
Cuestionario_politico_mas_pequeno_del_mundo
Cuadro_(arte)
Diet_Coke
Corredor_de_Almansa
Edificio_del_Antiguo_Colegio_de_Huérfanos_de_Ferroviarios
Deméter
División_SS_Valonia
Amelia_(Ohio)
Cuña_de_hielo
Corpus_aplicados_a_la_traducción
ECOWAS
Dendrotrophe
Echendu_Adiele
Amiga_OS
Alma_Máter
David_Haro
Cosmo's_Factory
Demostracion_de_consistencia
Decoración_de_huevos
East_Palo_Alto_(California)
Alex_Vazquez-Palacios
Ampacus_micrococcus
Distrito_Escolar_Unificado_de_Santa_Mónica/Malibú
Crenidorsum_binkae
Corythaixoides_personatus
Dimensión_de_escala_anómala
Distrito_de_Luneville
Diego_Andrés_Bermúdez_Penabad
Diphasiastrum
Deyeuxia_uncinioides
Distrito_de_El_Agustino
Alternativa_Bolivariana_para_América
Aleksandr_Dugin
DNSCurve
Cuacuila_(Huauchinango)
Alejandro_Ávila_Bello
Algarbe
Ana_de_Quesada
Amesiodendron
DFB-Pokal_2012/13
Cynthia_Denzler
Aloe_glauca_var._spinosior
Algebra_boreliana
Cuiry-les-Iviers
Cornell_(Wisconsin)
Amargosa_(Texas)
Duque_de_Gor
|